Bravura_djungel_2-1

News

Träning ökar dina jobbprestationer - Så kommer du igång

av Bravura

Träning ökar dina jobbprestationer - Så kommer du igång i sommar

Det finns flera studier som visar positiva samband mellan god fysisk hälsa och prestation på jobbet. Därför har idag många företag fysisk träning som frivilligt eller obligatoriskt moment under arbetstid, i syfte att främja hälsa och välmående. Utgångspunkten är att fysisk träning leder till välmående, vilket i sin tur har positiv inverkan på medarbetarnas prestation, vilket i sin tur påverkar bolagens resultat. Så ur ett ekonomiskt perspektiv så är träning och god hälsa positivt för bolagen.

Dina fördelar

Men varför ska jag, mina kollegor eller mina medarbetare träna mer och hur har det med prestation på jobbet att göra? Här är några av de mest uppenbara fördelarna med att träna mer och hur de påverkar dig både privat och på jobbet.

 

Du blir piggare och gladare

Att träna regelbundet gör att kroppen utsöndrar mer endorfiner, ett ämne som minskar ångest och oro och gör att du istället blir piggare och gladare.

 

Du blir mer självsäker

Detta handlar helt enkelt om din hållning, vilken blir bättre när du tränar mer. Med en upprätt hållning signalerar du mer självsäkerhet. Dessutom så gör din mer upprätta hållning att kroppen frigör testosteron vilket resulterar i att du känner dig stark och beslutsam.

 

Du blir mindre stressad

När du motionerar så minskar stresshormonet kortisol i kroppen, vilket gör att du blir av med en del inre stress. För att minska stressen i kroppen så kan du göra allt ifrån att träna Yoga till att köra ett intensivt styrkepass på gymmet. Med mer träning kan du minska stressen och hålla dig mer lugn på jobbet.

 

Du sover bättre

Träningen hjälper till att lätta upp spänningar i exempelvis nacke och axlar. Det gör i sin tur att dina chanser för att sova bättre ökar och du har lättare att få en god natts sömn. Dessutom gör träning att kroppen blir utmattad, vilket gör det lättare att somna.

 

Du får bättre minne

Mer träning hjälper dig att komma ihåg saker. Den del av hjärnan som reglerar minnet växer faktiskt i samband med att man tränar kondition kontinuerligt. Det gör att du får lättare att minnas och underlättar för dig att lära dig nya saker.

 

Aktiv livsstil-1

FYRA TIPS FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED TRÄNINGEN UNDER SOMMAREN

Sommaren är en tid för reflektion och återhämtning, men samtidigt en period som ger möjlighet att skapa nya vanor. Nya positiva beteendemönster som är möjliga att hålla i även när saker och ting återgår till vardag. Använd sommaren för att komma igång med träningen och hitta ditt eget sätt att hålla i dina nya och positiva vanor när du sedan är tillbaka på jobbet. Det kommer göra att du mår och presterar ännu bättre! Här är fyra tips på hur du lyckas.

 

Sätt upp mål med träningen

1. Sätt upp mål med träningen

Vissa drivs av att ha ett större mål att träna inför, exempelvis ett löpningslopp eller annan tävling. Andra drivs av att hålla hög träningsaktivitet och märka av ständiga framsteg, gå ner i vikt, bygga muskler eller liknande.

Hitta ett mål som passar dig och som får dig att vilja träna! Det viktiga är att målet gör att du skapar nya beteendemönster som får dig att träna regelbundet. Ta hjälp av vänner och bekanta för att komma igång. Om du exempelvis berättar för folk att du ska träna 5 gånger i veckan så kanske det sätter press på dig att faktiskt leverera det. Eller varför inte posta varje träningspass du genomför på Instagram? Då skapar du vana och du kanske även inspirerar andra att träna mer? Hitta ditt mål och identifiera drivkrafterna som får dig att träna.

Sluta hitta ursäkter

2. Sluta hitta ursäkter

Det går alltid att hitta anledningar att stå över eller skjuta upp träningen. Om du skapar ursäkter för att slippa träna behöver du ändra dina tankemönster och bara acceptera att träningen ska bli av.

Är det för varmt? Träna då istället på kvällen när det är svalare. Är det för kallt? Klä dig efter väder. Säg att klockan hunnit bli 23:30 en härlig sommarkväll och du inte har kommit iväg på ditt träningspass, då innebär det att du behöver sticka ut och springa i sommarnatten. Det låter ju underbart, just do it! Ska det grillas? Då blir det säkert ett par öl eller vin till maten. Se till att förutse de tillfällena och dra på dig löparskorna eller starta träningsappen i telefonen och kör innan grillen åker fram. Du behöver inte köra världens längsta träningspass den dagen. Huvudsaken är att det blir av.

Det är väldigt enkelt att hitta ursäkter att inte träna, men det är också ganska lätt att bryta sådana tankemönster och anpassa sitt beteende för att uppnå sina träningsmål.

Bryt ner målen

3. Bryt ner målen

Det som många gånger gör att man skjuter upp träningen är den mentala spärren som gör att det är svårt att ta tag i träningen när det finns andra roligare saker att göra. För ja, alla människor tycker nog inte att det är superkul med exempelvis konditionsträning. Många tycker säkert det, men andra kanske drivs av känslan som uppnås efter träningen, ni vet den där känslan då både kropp och sinne skriker av välmående efter ett avslutat träningspass.

Man kan förenkla för sig själv genom att bryta ner träningspassen i mindre delmål, vilka leder fram till att du tar dig ut och tränar. Ditt första mål för dagen kan exempelvis vara att ta fram löparskorna eller packa träningsväskan. När det är gjort är ditt nästa mål att byta om till träningskläder. När det är gjort är du ju i princip redan igång och tränar. Då ser du bara till att avbryta det du gör, komma ut sen är du igång. Varje gång du känner inre motstånd mot att komma iväg och träna så repetera denna process. Det gör det lättare för dig att vara ihärdig med träningen.

Håll fast vid dina nya vanor

4. Håll fast vid dina nya vanor

Väl tillbaka i vardagen är det lätt att förlora fokus på träning och det finns risk att man tappar sina träningsvanor. Se till att i din vardag hitta luckor för att träna, före, under eller efter arbetsdagen. För det finns alltid tid för träning om du planerar lite. Du kanske kan springa till eller hem från jobbet? Jobbar du hemifrån? Varför inte starta eller avsluta arbetsdagen med ett träningspass? Om du jobbar hemma så har du ju frigjort den tid som du annars hade lagt på att resa till och från jobbet. Du kan också skippa långa luncher vissa dagar och träna istället. Du hinner troligtvis äta något lite snabbt också och du kommer definitivt att få mer energi. Hitta luckorna i vardagen och fyll dem med träning!

Lycka till!

 

tips på effektiva övningar när du jobbar hemifrån

Carl Quicklund - Så håller  du igång träningen när du jobbar hemifrån

Carl Quicklund jobbar som Account Manager på Bravura. Innan han började hos oss var han elitidrottare och tävlade i längdskidåkning. Han är en drivande kraft bakom många gemensamma träningstillfällen på Bravuras Stockholmskontor och han håller ofta i gruppträningar där han delar med sig av sin kunskap kring träning och aktiv livsstil.

Läs Carls tips på effektiva övningar för att hålla igång träningen när du jobbar hemifrån. 

Läs mer

hälsa