Så får du in träning i vardagen och ökar prestationen på jobbet
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Så får du in träning i vardagen och ökar prestationen på jobbet

Så får du in träning i vardagen och ökar prestationen på jobbet

Har du också skippat ett träningspass för det blivit för krångligt att planera? Det är inte alltid lätt att få in träning i vardagen men fördelarna är många, framför allt för din prestation på jobbet. Träningscoachen Nathalie Eklund tipsar om hur du gör för att träna mer.

Många studier visar positiva samband mellan god fysisk hälsa och prestation på jobbet. Därför erbjuder många företag fysisk träning under arbetstid i syfte att främja hälsa och välmående. Fysisk träning leder till att medarbetarna mår bättre och det leder i sin tur till att medarbetarna presterar bättre på jobbet vilket påverkar företagets resultat positivt. En win-win helt enkelt!

Vilka är fördelarna som kommer med fysisk träning?

Du blir piggare och gladare. Att träna regelbundet gör att kroppen utsöndrar mer endorfiner, ett ämne som minskar ångest och oro och gör att du blir piggare och gladare.

Du blir mer självsäker. Ju mer du tränar desto bättre blir din hållning, och med en upprätt hållning signalerar du mer självsäkerhet. En bra hållning gör också att kroppen frigör testosteron vilket resulterar i att du känner dig stark och beslutsam.

Du blir mindre stressad. När du motionerar, det kan vara allt från yoga till ett styrkepass, minskar stresshormonet kortisol i kroppen, vilket gör att du blir av med inre stress och håller dig lugnare på både jobbet och privat.

Du sover bättre. Träning lättar upp spänningar i till exempel nacke och axlar vilket i sin tur ökar dina chanser att sova bättre. Träning leder också till att kroppen blir utmattad vilket gör det lättare att somna.

Du får bättre minne. Den del av hjärnan som reglerar minnet växer faktiskt i samband med regelbunden konditionsträning. Det gör att du får lättare att minnas och lära dig nya saker.

Så får du in träning i vardagen – elitidrottarens tips

Som vi alla nog vet är det inte helt lätt att få in träning i vardagen, även om vi vill, men det finns några sätt att göra det enklare. Nathalie Eklund är elitcyklist och träningscoach. Hon jobbar alltså med att träna och att coacha andra i deras träning, men även hon känner igen sig i svårigheterna med att få till träningen:

Jag minns själv hur trött jag var när jag kom hem från jobbet innan jag började träna ordentligt. Jag bara kraschade på soffan och orkade inte göra så mycket annat. Det är det som är det svåraste när du ska börja – att, när du är jättetrött, inse att du kommer bli piggare av att träna.

Nathalie Eklund - elitcyklist och träningscoach

Nathalie Eklunds tips för att komma igång med träningen

  • Tröskeln måste vara låg – så är det även för mig som älskar att träna. Jag brukar lägga ut träningskläderna kvällen innan och förbereda frukosten om jag ska träna på morgonen. Eller varför inte alltid ha en väska med träningskläder på jobbet så att du kan hänga med om någon frågar om du vill träna.
  • Skriv ner när du ska träna och boka in det på samma sätt som du bokar in jobbmöten och andra aktiviteter.
  • Planera in träning med andra. Att umgås med vänner mår alla bra av så att kombinera det med träning är en superkombo. Det är dessutom svårare att boka av om du ska träna med någon annan.
  • Hitta en träningsform du tycker är kul! Det kanske är en självklarhet men det är så viktigt för att du ska kunna hålla i träningen i längden.
  • Att få upp en kontinuitet i träningen gör det roligare eftersom du blir bättre och bättre hela tiden. Bara två veckors uppehåll kan göra stor skillnad för formen.
  • All träning är bättre än ingen träning. Även om du bara får in 15 minuter efter jobbet är det bättre än ingenting.