Tänk som en elitidrottare och toppa formen på jobbet
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Tänk som en elitidrottare och toppa formen på jobbet

Tänk som en elitidrottare och toppa formen på jobbet

Genom att tänka som en elitidrottare kan du toppa formen på jobbet för att verkligen prestera när det gäller. Proffscyklisten Nathalie Eklund berättar hur du gör.

Du har en stor presentation, ett viktigt möte eller en intensiv period framför dig på jobbet och vill verkligen vara på topp just då. Elitidrottare är vana vid att toppa sin form inför en säsong eller viktig tävling. Finns det något att lära av hur de jobbar?

Nathalie Eklund är proffscyklist och satsar just nu allt på att ta sig till OS i Paris 2024. Hon har toppat formen inför många tävlingar och vet hur man ska tänka för att prestera som bäst när det gäller.

Hur gör man för att toppa sin form?

– I korta drag handlar det om att dra ner på mängden träning inför ett lopp. Inför varje säsong väljer jag därför ut ett par viktiga lopp där jag verkligen vill prestera och toppar formen inför dem, berättar hon.

– Då drar jag alltså ner på träningsvolymen och vilar mig i form, både fysiskt och psykiskt. Jag ser också till att inte ha något annat stort eller viktigt att göra samma vecka så att huvudet och kroppen kan fokusera på det jag vill uppnå.

Så förbereder du dig mentalt

På jobbet är kanske den fysiska prestationen inte lika viktig, även om du har lättare att fokusera om du också är i god fysisk form. Men, att toppa formen handlar lika mycket om att förbereda sig och vila upp sig mentalt.

– Om du är van vid att träna eller jobba mycket är det lätt att bli rastlös när du drar ner på tempot. Då riskerar du att gå runt och oroa dig eller stressa upp dig i stället. Därför är det viktigt att planera in något att göra så du slipper stressa upp dig. Här är det viktigt att det är något där du inte måste prestera utan något som snarare gör dig lugn. Det brukar vara en bra uppladdning, säger Nathalie Eklund.

Går det att översätta samma tänk till en jobbsituation?

– Ja, i grund och botten handlar det om samma sak. Om du förberett dig ordentligt kan du känna dig trygg i att du gjort allt du kan. Då kan du vila och inte tänka alltför mycket på det du ska göra – och på så sätt gå in i stunden med energi och lust.

3 sätt att toppa formen på jobbet

1. Dra ner på tempot och vila dig i form någon veckan innan.

2. Ha inget annat viktigt möte samma vecka – så kan huvudet fokusera på uppgiften.

3. Boka in lustfyllda saker att göra som får dig att tänka på annat dagarna innan.