Hantera motgångar som ett proffs och lär dig av misstagen
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Hantera motgångar som ett proffs och lär dig av misstagen

Hantera motgångar som ett proffs och lär dig av misstagen

Att analysera dina motgångar gör att du kan lära dig av dem, utvecklas och prestera bättre nästa gång. Elitcyklisten Nathalie Eklund har behövt hantera många motgångar i sin karriär och tipsar om hur du kan tänka när allt inte går som du vill.

En potentiell kund du arbetat med länge kanske säger nej i sista stund, en presentation gick inte som du ville eller så slutade inte lönesamtalet som du hoppats. Alla människor kommer då och då att stöta på motgångar och om du lär dig hur du ska hantera dem är det en stor tillgång för livet i stort, men kanske framför allt på jobbet.

Att lära sig hantera motgångar är inte svårt om du vet hur du ska tänka. Nathalie Eklund är elitcyklist och har under sin karriär stött på en hel del hinder som hon behövt ta sig runt och förbi.

– Det bästa med motgångar är att du lär dig något som du ska undvika nästa gång! Tänker du så blir motgångarna inte lika jobbiga, säger hon.

Sätt höga mål – och missa dem

Nathalie Eklund är också träningscoach och hjälper andra att förbereda sig för motgångar och hantera dem efteråt. Hon upplever att många inte vågar sätta höga mål eftersom de är rädda för att bli besvikna om de inte lyckas. Det är fel sätt att tänka enligt henne.

– Det är inte alltid jag når alla mål jag sätter upp för mig själv under en säsong, men de motgångar jag stöter på lär jag mig något av och de lärdomarna tar jag ju med mig till nästa säsong och slipper upprepa. På så sätt blir jag bättre och bättre. Men det blir jag bara om jag reflekterar över vad som hänt och analyserar situationen.

Reflektion är alltså A och O, och det är viktigt att fundera över om det finns något i din plan som inte funkar eller som till och med ledde fram till motgången. Ta reda på varför det hände och vad du kan förändra för att det inte ska hända igen.

– Ibland händer sådant som du inte har så mycket kontroll över själv. Jag kan krascha och bryta ett ben till exempel, men det måste inte betyda att jag missar mitt mål den säsongen. Jag behöver bara analysera situationen och planera om. Det blir en utmaning, men det går om jag verkligen vill, säger hon.

Glöm inte titta tillbaka på dina framgångar

Lika viktigt som det är att reflektera över sina motgångar är det att reflektera över sina framgångar, speciellt om du missat målen du satt upp.

– Även om du inte tog dig hela vägen fram är det bra att se tillbaka på vad du faktiskt uppnått. Vad har jag lyckats med? Vilka delmål har jag nått? Sällan är du tillbaka på ruta ett utan har tagit dig långt från där du startade, men det märker du bara om du zoomar ut och inte enbart analyserar vad som gick fel. Titta alltid på det som gått bra också!

Nathalie Eklund

Så hanterar du motgångar – och lär dig något av dem

  • Analysera motgången – vad var det som inte funkade? Ändra det till nästa gång.
  • Varför stötte du på motgången? Var det något du själv kunde kontrollera eller inte? Fokusera på det du själv kan förändra.
  • Planera om. Du kan fortfarande nå dina mål även om du stöter på en motgång, men det kräver hårt arbete och planering.
  • Zooma ut och titta på det du faktiskt åstadkommit. Har du kanske nått ett delmål? Titta bakåt för att se hur långt du faktiskt kommit, även om det inte räckte hela vägen fram den här gången.