Elitidrottarens tips – så sätter du mål på jobbet
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Elitidrottarens tips – så sätter du mål på jobbet

Elitidrottarens tips – så sätter du mål på jobbet

Inom idrotten är tydliga mål ett viktigt verktyg för att lyckas, och samma sak gäller på jobbet. Men hur kan du arbeta med mål för att prestera bättre och nå din fulla potential i karriären?

Nathalie Eklund är elitidrottare och träningscoach och sätter upp mål både för sig själv och andra. Hon vet alltså hur du ska tänka när du vill sätta upp mål – och hur du nå dem.

Varför är det så viktigt att ha mål?

–  I grund och botten handlar det om att veta vart du ska. Varje gång du går ut genom dörren behöver du ju veta vart du ska gå, och det är lite samma sak med mål. Att ha en riktning och en destination gör att du kan sätta upp en plan för att nå dit, hur stora eller små målen än är, säger Nathalie Eklund.

 

Kan jag sätta upp mål på jobbet och för min karriär på samma sätt som med träning?

– Absolut, det är inte så stor skillnad egentligen. Båda sakerna handlar om att upprätta ett tydligt mål för vart du vill och sedan göra en plan för hur du ska nå dit. Då spelar det mindre roll om målet är att kvalificera sig till OS, att sälja för en viss summa eller bli befordrad.

 

Var ska jag börja om jag aldrig har jobbat med mål tidigare?

– Du måste alltid börja med att etablera nuläget. Det kan vara svårt att sätta ord på, men testa då att titta bakåt på vad du åstadkommit det senaste halvåret. Då blir det ofta lättare att formulera var du är i dag. Fundera sedan över vad nästa nivå är och om det är möjligt att nå dit utifrån dina förutsättningar. Ibland ligger inte allt i dina händer utan yttre omständigheter kan styra vad som är möjligt, säger hon.

– När du vet var du är och vart du vill är det dags att formulera en plan. Det är viktigt att ha en tydlig och nerskriven plan som du kan gå tillbaka till. Skriv ner vad ditt slutmål är och vilka dina delmål är.

 

Hur kan jag ta hjälp av andra för att nå mina mål?

– Du kommer långt bara genom att vara öppen med dina mål och berätta om dem. Andra personer bidrar med nya perspektiv och kan komma på lösningar som du själv inte ser. Om din omgivning vet vad dina mål är kommer de också att kunna hjälpa dig nå dem.

– Men du kan också aktivt leta upp en mentor eller någon annan som du tror kan hjälpa dig. Du får inte vara rädd för att be om hjälp. Innan jag började med cyklingen var jag balettdansös och hade svårt med den mentala biten. Då bad jag en före detta ballerina om hjälp och hon lärde mig att visualisera hur jag klarar av en svår piruett och på så sätt öka chanserna att jag klarar av den, vilket jag också gjorde sen! Det hade jag inte lyckats med själv, berättar hon.

 

Vad är det vanligaste misstaget folk gör när de sätter upp mål?

– Det vanligaste misstaget är att man inte har en tydlig nerskriven plan, och att man sätter upp för lätta mål. Ett mål måste vara något som kanske inte är möjligt, annars finns det ingen utvecklingspotential. Många tycker det är läskigt att sätta för höga mål eftersom man är rädd för att misslyckas och tappa självförtroendet, men om du sätter delmål kommer inte vägen fram till ditt slutmål att se lika ouppnåelig ut.

– Jag sätter också alltid nivåer av mitt slutmål: brons, silver och guld. På så sätt kan du sätta höga mål och ändå inte bli besviken om du inte när riktigt hela vägen fram, säger hon.

Nathalies lista – så sätter du upp mål på jobbet

  • Sätt ett högt mål. Är målet för lätt att uppnå kommer du inte att utvecklas lika mycket.
  • Etablera nuläget. Om du vet var du befinner dig nu är det lättare att göra en plan för vart du vill.
  • Sätt upp delmål för hur du ska nå ditt slutmål, och sätt gärna också flera nivåer av ditt slutmål.
  • Skriv ner din plan så att du kan gå tillbaka och följa upp hur det går.
  • Var öppen med dina mål. Det gör att andra blir mer benägna att hjälpa dig nå dem.
  • Be om hjälp med sådant du inte kan.