Långt ifrån all rekrytering lyckas. Bland de som jobbat som chefer i några år har nog många erfarenheter från rekryteringar som gått snett. Anledningarna till att det ibland går fel kan vara många, men det finns sätt att undvika felrekryteringar. I vilket fall minimera riskerna.
Hur uppstår felrekryteringar?
Orsakerna till att vissa rekryteringar går snett kan vara många och det kan bero på både arbetsgivaren och kandidaten. I vissa fall kan kandidaten ha översålt sig själv och sina färdigheter vid intervjuerna och arbetsgivaren kan ha missat att genomföra verifierande rekryteringstester. Det kan resultera i att personen inte levererar på den nivå som arbetsgivaren förväntar sig.
I andra fall kan arbetsgivaren ha översålt sitt erbjudande så att rollen och arbetsplatsen inte överensstämmer med bilden som den nyanställde fått under rekryteringsprocessen. Då ökar risken för att den rekryterade lämnar inom kort tid och att hela rekryteringen behöver göras om.
Enligt en undersökning som vi gjorde tillsammans med CareerBuilder framkom att 1 av 3 kandidater har ångrat sig efter att de bytt jobb på grund av att rollen och arbetsuppgifterna inte stämde överens med beskrivningen. Det är alltså mycket viktigt att sätta rätt förväntningar sälja in rollen på ett genuint sätt. I annat fall riskerar man att tappa nya medarbetare inom kort, vilket innebär att man behöver starta om på nytt och investera både tid och pengar.
Vi är alla människor och ibland blir det fel, men man vill gärna undvika den här typen av fel vid rekryteringar eftersom det blir både dyrt och upptar värdefull tid för alla inblandade parter när en rekrytering går fel.
Undvik att rekrytera fel genom att hyra personal först
Inom e-handel har man länge jobbat med olika sätt att testa på varor innan de köps och "try before buy" är en självklarhet. Man har flyttat ut från provrummet och in i konsumentens hem genom att erbjuda kunden att testa varan innan köpet färdigställs. Samma tänk finns även inom tjänstesektorn och det är idag vanligt med testerbjudanden från streamingtjänster på konsumentmarknaden till CRM-system inom B2B.
Try before buy inom rekrytering
När det gäller matchning mellan talanger och arbetsgivare gäller samma sak. Det finns idag sätt att prova på att anställa utan att vara arbetsgivare och det finns sätt för talangerna att testa på olika arbetsgivare utan att bli direkt anställda.
Vid en vanlig anställning fungerar provanställningen som en prövotid för arbetsgivaren för att säkerställa att personen man anställt är den rätte för jobbet. För den anställde finns alltid möjlighet att testa på och säga upp sig om man inte är nöjd med den nya arbetsplatsen.
Det som händer när någon part väljer att avsluta under testperioden är att man tappar tid och behöver börja om processen med att söka jobb eller att anställa på nytt. Båda situationer tar både tid och energi. För den som anställer medför det dessutom höga och onödiga kostnader.
Hyr först, rekrytera senare – ett riskfritt sätt att växa
Ett tryggt och säkert sätt att växa verksamheten är genom att inleda med inhyrning. Vi hjälper företag och organisationer genom en trygg rekryteringslösning, vilken minimerar risk för felrekrytering. Tjänsten kallas för riskfri rekrytering och innebär att man hyr först och rekryterar senare.
Att hyra först och anställa senare minimerar risk för felrekrytering, spar tid och ökar flexibiliteten för arbetsgivaren. Den som rekryterar behöver inte ha arbetsgivaransvar och lägga tid på personaladministration under utvärderingsperioden och det är möjligt att anställa personen när tajmingen är rätt. Dessutom innebär tjänsten ett professionellt HR-stöd genom en extern konsultchef som hanterar alla frågor och administration kopplat till anställningen samt stöttar i allt från onboarding till löpande uppföljning.
När som helst under perioden finns det möjlighet att byta personal om det visar sig att det inte blivit som man tänkt sig från någon av parterna. Det ger en flexibilitet och säkerhet som inte är möjlig vid en vanlig rekrytering, då hela rekryteringsprocessen troligtvis behöver startas om på nytt.
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er med riskfri rekrytering och inom vilka områden?
När ska man hyra personal och när ska man rekrytera direkt?
I vissa lägen är det en bra idé att rekrytera direkt. Exempelvis om det är solklart vilken profil som efterfrågas, när rollen eller liknande roller funnits ett tag, om orderingången är stabil närmsta året och det är rätt läge att gasa och växa personalstyrkan permanent. I sådana lägen är rekrytering att föredra. Men om det finns minsta osäkerhet kring rollen, profilen eller andra delar inom verksamheten så är det fördelaktigt att testa en inhyrning först och fatta beslut om rekrytering senare.
Här är några riktlinjer kring hur man kan tänka när det är dags att ta in nya medarbetare.
Hyr först när…
- Rollen är helt ny
- Ni är inte helt säkra på exakt vad rollen ska innefatta för ansvarsområden, det beror på vilken person ni får in.
- Provanställningen inte räcker till för utvärdering
- 6 månader går fort och räcker inte alltid till för att vara helt säker på att anställningen ska bli permanent.
- Det är extra viktigt med rätt person
- Att hitta en teamplayer som fungerar och lirar med företagskulturen är ofta en av de viktigaste förutsättningarna för en lyckad rekrytering. Att hyra först ger mer tid till att verkligen säkerställa att det är rätt person.
Rekrytera direkt när ni är…
- 100 % säkra på rollen
- Ni vet exakt vilken roll ni ska tillsätta och vad personen ska jobba med.
- Stabila
- Orderingången är stabil under närmaste året och det finns inga frågetecken kring rekryteringsbehovet på lite längre sikt.
- I en tillväxtfas
- Ni har planerat för ett antal rekryteringar och har flera roller att tillsätta.