Bravura_djungel_2-1

News

Intervjuguiden del 5: Genomför din intervju med bravura

av Bravura

Intervjuguiden del 5

Intervjuguiden del 5

Det här är femte delen av Bravuras artikelserie Intervjuguiden. I Intervjuguiden avslöjar vi tips och tricks från rekryteringsvärlden för att hjälpa dig att bli proffs på intervjuer. Våra rekryterare svarar på frågor om hur de går tillväga, vad som är extra viktigt för dem och vad du ska göra för att imponera på dem. 

På din intervju träffar du en utbildad rekryterare. De är experter på att läsa av och ta pulsen på hur stort intresse du har för att sedan ställa det mot dina kunskaper och erfarenheter.

 

Vad värdesätter en rekryterare?

1. Kom i tid
Att komma försent kan tolkas som ett tecken på ointresse, dessutom kommer du att känna dig stressad när du kliver in på intervjun. Om du känner dig osäker på området kan du teståka sträckan någon dag innan och kolla upp var kontoret ligger. Skulle du ändå bli sen – hör av dig!

2. Kom påläst
Om du inte har läst på om tjänsten eller företaget innan en intervju beror det oftast på att du inte är helt intresserad av den. Du som kommer påläst får dessutom ut mycket mer av intervjun eftersom du känner dig bekväm i området och vet vad du vill diskutera och fråga om.

3. Visa engagemang och intresse.
Visa att tjänsten har ett värde för dig. Ställ frågor, diskutera trender och nyheter från branschen, le och dra fram go-andan!

4. Var ärlig
Om du inte har förkunskaper inom något som vi efterfrågar är det lika bra att vara ärlig om det. När du väljer att överdriva om dina erfarenheter trasslar du in dig i en situation där du får svårt att svara på följdfrågor eller fullfölja en diskussion - du kommer att bli avslöjad. Om du är rätt person för tjänsten är chansen stor att du får den och samtidigt blir erbjuden att utvecklas i det kunskapsområde du saknar.

5. Lyssna
Det är svårt att vara lyhörd när du är nervös, vi vet. Men ta tre djupa andetag och fokusera på att lyssna på rekryteraren. Dina möjligheter att följa med i samtalet och visa dina kunskaper och bästa sidor ökar, samtidigt som du inte riskerar att missa viktig information.

6. Tänk efter
Om du saknar svar på en fråga, be att få en minut att tänka efter. Det är inte en frågesport, det är ett samtal. Ingen har gett dig ett papper med frågor som du omedelbart ska kunna svara på. Det är alltid bättre att du tar dig tid att hitta ett svar som du är nöjd med än att du stressar fram något.

7. Fråga om du inte förstår
Be rekryteraren att upprepa eller utveckla frågan om du känner dig osäker på vad som menas. Om du saknar kunskaper i just det området, be rekryteraren att förklara och berätta mer. Kunskaper kan du lära dig med tiden, men intresse måste du visa från början.

Läs även
Intervjuguiden del 1 - hur går en kompentensbaserad rekrytering till
Intervjuguiden del 2 - förbered dig
Intervjuguiden del 3 - läs på om företaget
Intervjuguiden del 4 - dresscode och kroppsspråk
Intervjuguiden del 6 - tillåt dig att reflektera

intervjuförberedelser intervjuguiden