Så lyckas du på intervjun
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Så lyckas du på intervjun

Så lyckas du på intervjun

Vill du förbättra dina chanser att landa drömjobbet? På din intervju träffar du en utbildad rekryterare. De är experter på att läsa av och ta pulsen på hur stort intresse du har för att sedan ställa det mot dina kunskaper och erfarenheter. Här avslöjar vi några tips och tricks som hjälper dig att lyckas på intervjun.

Några viktiga saker att tänka på vid intervjutillfället

  • Kom i tid. Att komma försent kan tolkas som ett tecken på ointresse, dessutom kommer du att känna dig stressad när du kliver in på intervjun. Skulle du ändå bli sen – hör av dig och meddela!
  • Var påläst. Om du inte har läst på om tjänsten eller företaget innan en intervju beror det oftast på att du inte är helt intresserad av den. Du som kommer påläst får dessutom ut mycket mer av intervjun eftersom du känner dig bekväm i området och vet vad du vill diskutera och fråga om.
  • Visa engagemang och intresse. Visa att tjänsten har ett värde för dig. Ställ frågor, diskutera trender och nyheter från branschen, le och dra fram go-andan!
  • Var ärlig. Om du inte har förkunskaper inom något som vi efterfrågar är det lika bra att vara ärlig om det. När du väljer att överdriva om dina erfarenheter trasslar du in dig i en situation där du får svårt att svara på följdfrågor eller fullfölja en diskussion - du kommer att bli avslöjad. Om du är rätt person för tjänsten är chansen stor att du får den och samtidigt blir erbjuden att utvecklas i det kunskapsområde du saknar.
  • Lyssna. Det är svårt att vara lyhörd när du är nervös, vi vet. Men ta tre djupa andetag och fokusera på att lyssna på rekryteraren. Dina möjligheter att följa med i samtalet och visa dina kunskaper och bästa sidor ökar, samtidigt som du inte riskerar att missa viktig information.
  • Tänk efter. Om du saknar svar på en fråga, be att få en minut att tänka efter. Det är inte en frågesport, det är ett samtal. Ingen har gett dig ett papper med frågor som du omedelbart ska kunna svara på. Det är alltid bättre att du tar dig tid att hitta ett svar som du är nöjd med än att du stressar fram något.
  • Fråga om du inte förstår. Be rekryteraren att upprepa eller utveckla frågan om du känner dig osäker på vad som menas. Om du saknar kunskaper i just det området, be rekryteraren att förklara och berätta mer. Kunskaper kan du lära dig med tiden, men intresse måste du visa från början.