Så skriver du CV och personligt brev
 1. BRAVURA
 2. Insights
 3. Så skriver du CV och personligt brev

Så skriver du CV och personligt brev

Så skriver du CV och personligt brev

När man söker jobb är ett bra CV och personligt brev a och o för att ha chansen att gå vidare till intervju. Det är det allra första intrycket av dig själv som du ger arbetsgivaren, därför gäller det att båda delarna är välarbetade och relevanta för jobbet. Vi hjälper dig att komma ihåg vad som är viktigt att få med och hur layouten bör se ut.

Personligt brev

När man söker jobb är ett bra CV och personligt brev a och o för att ha chansen att gå vidare till intervju. Det är det allra första intrycket av dig själv som du ger arbetsgivaren, därför gäller det att båda delarna är välarbetade och relevanta för jobbet. Vi hjälper dig att komma ihåg vad som är viktigt att få med och hur layouten bör se ut.

Matcha kompetenser

Läs igenom jobbannonsen noga och notera vilka kunskaper som efterfrågas för att kunna matcha dina kompetenser med annonsen. Tryck på det som stämmer in på dig själv i ditt personliga brev och glöm inte att även nämna det i ditt CV. Om arbetsplatsen till exempel föredrar en medarbetare som är kunnig inom Google Analytics är det viktigt att du får med det.

Struktur

Gör inte ditt CV mer komplicerat än vad det behöver vara. Se till att du har en tydlig struktur och har delat upp det i olika delar för att det inte ska bli för rörigt. Ju lättare det är för en rekryterare att ta till sig det du presenterar, desto större chans är det att hen hittar guldkornen du vill presentera. Tänk på att hur du utformar ditt CV lämnar ett avtryck av hur du är som person – ett noggrant och välordnat CV speglar en strukturerad person.

Layout

Din layout varierar beroende på vad det är för jobb du söker. Om du söker ett jobb där goda kunskaper i textlayout efterfrågas kan det vara fördelaktigt att passa på att visa att du har öga för färg och form, annars går det alltid bra att använda ditt vanliga ordbehandlarprogram. Oavsett vilket program du använder är det en bra idé att göra om filen till PDF-format, då riskerar du inte att rödmarkeringar i stavningskontrollen syns eller att innehållet hoppar runt eftersom personen som öppnar filen använder ett annat program.

Nedan hittar du tips om vilket innehåll du bör ha med i ditt CV och kommentarer om vad som kan vara bra att tänka på. Lycka till!

CV-guide

Personuppgifter

I ditt CV:s första del finns det två saker att tänka på. Det första är att kolla och dubbelkolla dina kontaktuppgifter. Det händer oftare än vad man kan tro att en gammal mailladress ligger kvar och spökar eller att en siffra saknas i telefonnumret. Det andra är frågan fotografi eller inte? Ett fotografi kan vara trevligt att ha med - men det är inte nödvändigt. Om du vill ha med ett fotografi i CV:t ska du tänka på ta ett som ser professionell ut.

 

Profil

Skriv en profil - en kort beskrivning av dina egenskaper och kompetenser. Ovan ser du några exempel på vad du kan ta med. Att inleda CV:t med en profil har flera fördelar; du har möjlighet att infoga en kommentar om dina personliga egenskaper, du höjer kärnbudskapen från ditt personliga brev och om du söker flera jobb samtidigt kan just denna del anpassas efter varje tjänst du söker.

 • Mina spetskompetenser är...
 • Mina kollegor säger att jag...
 • Jag tycker om att arbeta med...
 • Jag vill utvecklas inom...

Arbetslivserfarenhet

Om din arbetslivserfarenhet är relevant för jobbet som du söker nu passar det bra att placera den högst upp, som i ovan exempel. Ange dina tidigare anställningar i kronologisk fallande ordning och ange alltid start- och slutdatum som i månad år - månad år. Rekryteraren vill veta mellan under vilken tidsperiod du arbetade på en arbetsplats.

 • På arbetsplatsen ansvarade jag för...
 • Min främsta uppgift var...
 • Här utvecklades jag i...

Utbildning

Placera din utbildning högst upp om den är viktigare än din tidigare karriär. Kom ihåg att ledordet är relevans! Tänk på att vara tydlig med när du har börjat och slutat på varje arbetsplats och förklara gärna eventuella luckor i ditt CV. Om din utbildning är det som gör att just du ska få jobbet ska du placera den högst upp och låta arbetslivserfarenheten komma efter. Var tydlig med utbildningens tidsramar och avslutade poäng så att det blir tydligt hur omfattande den är. De utbildningar som är relevanta för jobbet kan även de ges en kort beskrivning. Få med vad som utgör kärnan av dina kunskaper, till exempel genom att lyfta dess inriktning, vilka spetskompetenser den gett dig eller ditt examensarbete.

 • Programmet hade fokus på...
 • De kunskaper jag har med mig är främst i...
 • Mitt examensarbete handlar om...

Om jobb och studier sammanfaller under en tidsperiod kan det vara bra att även förklara detta; är det heltidsjobb och kvällsstudier eller heltidsstudier och extrajobb? Skriv en kort förklaring under varje jobb.

 

Kompetenser

Här har du möjlighet att lyfta dina specialkunskaper på ett tydligt och kortfattat sätt. Kompetenserna utgörs av erfarenheter och färdigheter som krävs för att lösa arbetsrelaterade uppgifter. Ett typiskt exempel på när det kan vara bra att lista sina kompetenser är vid jobb som kräver utvecklade datorkunskaper, så som programmeringsspråk eller bildredigeringsprogram. Skriv hur väl du behärskar kompetenserna genom att gradera dem efter låg, medel eller avancerad nivå.

 • Adobe Photoshop, avancerad nivå
 • Adobe Illustrator, grundläggande nivå

Certifieringar

Under certifieringar kan du lista de kompetenser som du fått genom någon slags utbildning som gett dig ett intyg på din kunskap. Denna del av CV:t är lik den där du listar dina kompetenser, det som skiljer dem åt är att datumet för certifikatet ska finnas med.Svenska, flytande

Språk

Lista de språk du kan och på vilken nivå du behärskar dem. Glöm inte ange om det gäller i tal och/eller skrift.

 • Engelska, goda kunskaper
 • Mandarin, grundläggande kunskaper

Körkort

Många tjänster kräver idag körkort och även om körkort inte efterfrågas specifikt för tjänsten så är det ändå bra att skriva om du har det. Om du inte har körkort och det efterfrågas i tjänsten så är loppet inte helt kört. Skriv gärna en förklaring till varför och under intervjun frågaom det finns möjligheter att ta körkort i tjänsten.

 

Referenser

På Bravura likt många andra arbetsplatser tar vi referenser i ett senare skede än vid första anblicken av ett CV (läs mer om vår rekryteringsprocess här). Du behöver därför inte skriva ut referenser med namn och telefonnummer, utan det räcker med "Referenser lämnas på begäran" då efterfrågan sker senare i processen.

Övriga detaljer att tänka på i ditt CV

Kronologisk ordning

Lista alltid din senaste anställning först och fortsätt sedan i kronologisk ordning

Start och slut

Ange månad och år för start och slut på samtliga jobb och utbildningar

Beläggning och form

Om tjänsten var något annat än heltid och tillsvidare bör du specificera uppdragstyp och beläggning. Var det exempelvis en projektanställning, ett studentuppdrag, ett volontäruppdrag, ett konsultuppdrag eller en praktik? Ange också om du arbetade heltid, halvtid, deltid eller om du hade en timanställning.

Avslutad utbildning

Är din utbildning fullständig och avslutad? Ange om du har fullgjort hela utbildningen och har eller kan ta ut dina examina.

Dina kontaktuppgifter

Ange namn och hur vi kan komma i kontakt med dig på alla dokument, på alla sidor!

Färdigheter

Ange färdigheter efter yrkesområde. Om du exempelvis söker en tjänst inom systemutveckling ska du skriva utförligt om dina programmeringskunskaper och datakunskaper. Söker du en redovisningstjänst ska du skriva vilka ekonomiprogram du jobbat i och vilka delar av redovisning du behärskar.

Bil och körkort

Har du bil? Skriv då det! Har du körkort? Ja, vad väntar du på, ange detta i CV:t!

Språk

Var ärlig! Om du är osäker kan du alltid ange på skala 1-5 hur dina språkkunskaper är. Strunta i att ange språk som du knappt kan beställa mat på när du är utomlands.

Arbetsort vs. bostadsort

Om du söker en tjänst som ligger långt från din bostadsort bör du någonstans ange att du är medeveten om det geografiska avståndet men att du är redo att pendla eller omlokalisera. Annars kan det missuppfattas och tolkas som att du har sökt tjänsten av misstag.

Det var våra små, men viktiga, tips för i dag. Glöm inte att det är detaljerna som gör helheten. Lycka till med cv-skrivandet!