Bravura_djungel_2-1

News

Nathalie Eklund på väg mot OS 2024

av Bravura

Nathalie Eklund 2

Bravura samarbetar med cyklisten Nathalie Eklund och sponsrar henne på hennes resa mot OS i Paris år 2024. Under september 2021 tävlade Nathalie i tempo-VM i Belgien där hon avslutade på plats 18. Detta var Nathalies andra internationella tävling och ett viktigt steg i hennes resa mot OS i Paris 2024.

18:e plats på tempo-VM

VM-veckan i landsvägscykling och grenen tempo genomfördes i Flandern i Belgien. Det var den sista och avslutande tävlingen för säsongen. Tävlingen var enligt Nathalie själv bland det största hon gjort inom idrotten hittills. Nathalie gjorde en riktigt bra prestation och avslutade tävlingen på en 18:e plats. 

”Det var det största jag gjort i cykelsammanhang so far och var en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om.”

Tempolopp – The race of truth

Den här tävlingen var ett så kallat tempolopp, en disciplin som innebär att varje cyklist startar var för sig och cyklar en given sträcka så snabbt de kan. Detta var Nathalies andra internationella tempolopp någonsin. Det första var på EM som genomfördes tidigare under året. Där slutade Nathalie på 11:e plats.

På hemmaplan så tog Nathalie SM-guld i denna disciplin så sent som i augusti. Det var ett mål som Nathalie verkligen jobbat för, efter att ha tagit silver de senaste två åren.

Etablerad på den internationella arenan

VM i Flandern var en väldigt viktig del i Nathalies resa mot OS i Paris 2024. Den tävlingen tillsammans med EM tidigare under året har placerat Nathalie på den internationella arenan.

”Mina första internationella mästerskap (EM och VM) är nu gjorda och har fört med sig massa lärdomar. Det är något annat att köra mästerskap och mycket ska klaffa på just den dagen. Nu när jag vet lite mer om vad det innebär så kan jag sätta upp en tydligare plan för vad jag behöver för att ta nästa steg. Det är absolut ingen lätt resa, men jag är riktigt motiverad och redo för att göra jobbet som krävs och se hur långt det tar mig.”

Slut på säsongen och träningsuppehåll

VM i Flandern var säsongens sista tävling och nästa säsong startar i februari 2022. Just nu pågår ett uppehåll fram tills uppbyggnadsfasen inför 2022 drar igång, vilket är i mitten av oktober. Fram till dess är det lite ”offseason”, vilket brukar börja med några veckors vila där man lägger undan cykeln ett tag och fokuserar på att återhämta både kropp och knopp inför kommande säsong.

”Vila är en sanning med modifikation, men jag kör ingen strukturerad, lång eller hård träning, utan mer motion som exempelvis löprundor i skogen, promenader, yoga, meditation, lätt styrketräning och annan vardagsmotion. Jag har väldigt svårt för att vila, så detta är en ganska tuff tid för mig mentalt. Men jag vet hur viktig det är med återhämtning så jag ser till att göra det så bra jag kan.”

Snart drar förberedelserna inför nästa år igång

Nästa säsong startar i februari 2022, men tävlingsschema är ännu ej helt klart. Ofta börjar säsongen i Spanien och därefter med vårklassiker i Belgien. På hemmaplan kommer Nathalie att fokusera träningen på intervall- och distanspass framtill att säsongen drar igång. Därtill kommer hon att åka iväg på träningsläger, både i Spanien och på Kanarieöarna.

Nästa milstolpe på vägen mot OS 2024

Under nästa säsong kommer Nathalie bland annat att byta lag, vilket innebär att hon mer eller mindre kommer att vara bosatt utanför Girona i Spanien. Där finns fantastiska träningsmöjligheter och det är ett mecka för cyklister. Så det är något som Nathalie ser väldigt mycket fram emot.

 

Nathalie Eklund 1

 

Träningstips för de mörkare årstiderna

Det kan vara svårt att hitta motivation till att träna när det är mörkt, kallt och grått ute. Här är några tips från Nathalie kring hur man håller uppe träningspeppen under de mörkare årstiderna. 

💭 Nyttja dagsljuset

Se till att verkligen nyttja de timmar med dagsljus som finns. Passa på att träna på förmiddagen, då är det som ljusast.

💭 Involvera andra

Tillför mer glädje till träningen genom att planera in passen med en eller flera vänner/kollegor/familjemedlemmar. Då får ni samtidigt tid att umgås, det blir lättare att träningen blir av och ni an kan peppa och sparra varandra.

💭 Kläder efter väder

Det är viktigt att tänka på klädseln! Klä dig efter väder - kyla, regn, mörker - se till så att du inte fryser, klä dig lager på lager och hellre för mycket som du kan ta av dig än tvärtom.

💭 Nyttja de möjligheter som årstiderna medför

Anpassa din träning efter årstiderna och nyttja de möjligheter som finns. Exempelvis skidåkning och gym inomhus under vintern och simning och distanslöpning på vår och sommar. 

 

Läs mer om Nathalie Eklund och Next Gen Athletes

Next Gen Athletes är vårt sponsorprogram som handlar om att stötta morgondagens talanger inom idrotten och bidra till deras resa. Vi väljer att samarbeta med individer som har siktet inställt på toppen och en tydlig roadmap för att nå dit. Dessa personer är våra hjältar och de visar vägen och inspirerar genom sitt driv och engagemang.

Läs mer

news