Bravura_djungel_2-1

News

Fotbolls VM 2018 - Vad hände med supporten och samhörigheten?

av Bravura

Vi är i slutkampen på fotbolls-VM och imorgon spelar Sverige en avgörande match emot Schweiz. Vi har följt ett nästintill dramatiskt världsmästerskap där topplandslag har slagits ut en för en. Inte var det många som kunde tippa att Messi, Ronaldo och Iniestas lag skulle åka ut utan guldchans. Många spelare har levererat i toppklass men många har också gått miste om flera guldchanser. Tidigare såg vi hur Jimmy Durmaz kommentarsfält på instagram flödade av hatkommentarer och nu har näthatet gått så långt att även en av spelarna i Iran, 23-årige Sardar Azmoun, har valt att avsluta sin landslagskarriär efter hård kritik och hatmeddelanden efter att Iran slogs ut i matchen mot Portugal. Azmoun som inte är vilken spelare som helst utan även en av dem främsta målskyttarna i VM-kvalet med sina elva mål och som därför brukar kallas för ”Irans Messi”

På Bravura arbetar vi för en fördomsfri rekryteringsprocess. Behöver du hitta medarbetare till ditt företag? Här kan du läsa mer om vår rekryteringsprocess och tjänster samt boka ett möte med oss. 

 Läs mer här

 

Intervju med Hazhier, fotbollssupporter och medarbetare på Bravura 

Hazhier Azizi jobbar som Account Manager på Bravura och är sedan barnsben ett stort fan av fotboll. Hazhier har även klargjort att han aldrig kommer jobba för ett företag som inte tar ställning för sådana här frågor. Vi ställde några frågor till honom om hur han ser på det som sker i fotbollsvärlden och framför allt i årets världsmästerskap.

 

Hazhier_AzizVarför uppkommer den här typen av näthat inom fotboll?

- Fotboll är en sport som i mångt och mycket framkallar väldigt mycket känslor – alltifrån vild glädje, extrem frustration och kärlek till ilska. Med andra ord är supporterskap en känslomässig bergochdalbana där allt kan kännas fantastiskt ena dagen och hopplöst den andra dagen. Egentligen är det rätt så lustigt att man kan tillåta sig bli så känslomässigt involverad i någonting man inte själv kan påverka. Faktum är att det ibland är jobbigt att vara så pass känslomässigt investerad och det är därför jag också tror att det lätt går överstyr. Det finns en hårfin gräns mellan att ventilera sin frustration och ilska, till att hata spelare eller fotbollslag.

Fotboll handlar nästan uteslutande om identitet, social tillhörighet och hur du som individ väljer att identifiera dig själv i sociala miljöer. Du kan välja att identifiera dig som en säljare på Bravura eller en supporter till Manchester United. I sådana sammanhang så tror jag att det är vanligt att man stärker sin egna sociala identitet med en motpol, att det blir ett starkare vi om man har ett dom. Därför tror jag också att man ser olika typer av hat och hot mellan exempelvis rivaliserande klubbar, men när detta sker i ett landslagssammanhang så blir det en känsligare fråga.

 

Varför tror du att den typen av rasistiska kommentarer och påhopp förekommer i ett världsmästerskap?

I ett världsmästerskap ställs nationsfrågan på sin spets och ett misstag som många gör är att endast se två nationer som tävlar mot varandra. För mig har det aldrig handlat om en nations suveränitet gentemot en annan nation. När exempelvis Sverige vinner en match mot Mexiko så innebär det inte under några omständigheter att Sverige är bättre som land än Mexiko. Sverige har kanske varit skickligare på att implementera och bygga upp ett fotbollssystem som får fram fler talanger eller valt en fotbollsfilosofi där man på ett bättre sätt rent taktiskt vet hur man ska vinna matcher. Här tror jag många missförstår vad ett världsmästerskap innebär. Vissa likställer svenska landslaget med sin nationella identitet och sin bild av vad Sverige är, vilket kan bli problematiskt och farligt då en av dem faktorerna som främjar rasism är att det blir ett vi och ett ni. 

 

Är fotboll en samhällspolitisk fråga? 

- Fotbollen speglar i grund och botten alltid samhället och det är naivt att tro att fotboll endast handlar om fotboll. Så långt som jag kan minnas är fotboll en direkt återspegling av samhället - både politiskt, socialistiskt och ekonomiskt, kanske mer nu än någonsin tidigare. För mig är en supporter någon som enbart har sportsliga intressen i laget man följer, med vissa undantag. I dagens fotboll finns det dock många andra intressenter - alltifrån agenter, företag, politiska grupperingar och rent utav nationer. Den globala exponeringen i kombination med de växande ekonomiska intressena som finns i fotbollen leder till att andra grupper än supportrar dras mot fotbollen. Med så mycket pengar och publicitet kring fotbollen så kommer det alltid att finnas grupper som vill utnyttja tillfällen för att driva och skylta med sin egna agenda. I sin renaste form hävdar jag fortfarande att fotbollen förenar människor och att det är bland det vackraste som finns. Fotbollen öppnar dörrar för diskussioner och är en sport där folk har väldigt högt engagemang, det är nog därför som fotboll är en speciell sport, på gott och ont. 

 

Hur upplever du fotbollskulturen generellt? 

- Generellt sätt tycker jag att det som sker när man spelar i ett fotbollslag i nästan alla sporter är extremt positivt. För mig personligen är fotboll kanske ett av de starkaste integrationsverktygen som vi har i landet. Det går inte att peka på en annan idrott som bidragit till att så många människor från alla olika platser, bakgrunder, erfarenheter och samhällsklasser möts och tillsammans enas och strävar mot något gemensamt. Jag tror att rasism frodas i samhällen där man differentieras och där människor inte träffar varandra, därför är fotboll ett väldigt bra verktyg för att motverka just det. Tittar man på de människor i mitt liv som är mest öppensinnade och genuint toleranta, så har de på något sätt sysslat med lagidrott under sitt liv. Jag tror inte att det är en ren slump. 

 

Vad tror du krävs för att vinna över näthatet och vinna kampen mot rasism och personangrepp?

- Jag tror att det krävs engagemang och aktivitet. Min uppfattning om näthat är att det oftast är polariserade åsikter som tar ägandeskap och styr den digitala debatten. Jag tycker inte att nätet speglar den generella åsiktsbildningen i samhället utan tror snarare att personer med mer extrema åsikter oftast är mer aktiva på nätet. För att motverka det behöver man personer som aktivt tar motstånd i frågan och engagerar sig i debatten på nätet. Jag tror inte att man ska underskatta kraften i att använda nätet som verktyg för att skapa och normalisera extrema åsikter, därför tycker jag exempelvis att #backadurmaz är ett extremt bra initiativ. När extrema åsikter ger sig ut i cybervärlden så är det där vi måste möta dom och ta debatten direkt.  Jag tycker generellt sätt att aktörer inom exempelvis näringslivet för sällan tar ställning till samhällspolitiska frågor. I många sammanhang kan jag ha förståelse för det - men likväl är det väldigt viktigt att alla gemensamt faktiskt tar den debatten och vågar stå upp för något som man inte tycker är acceptabelt, oavsett aktör eller plattform. Alla kan gemensamt bidra på något sätt och det kan vara något så lite som att hashtaga backadurmaz som sedan skapar ringar på vattnet..

 

Relaterat innehåll