Bravura_djungel_2-1

News

Våga vara dig själv

av Bravura

Jag är iväg på en romantisk weekend med min första pojkvän. Vi befinner oss på ett spahotell i Åbo och går i hotellkorridoren i våra morgonrockar. Vi ser oss omkring, det är helt tomt i korridoren, tittar på varandra och så gör vi det, vi tar varandra i hand och går några meter i korridoren, känner oss stolta, känner oss lyckliga och för en stund känner vi oss som vilket kärlekspar som helst. Sedan hör vi ett ljud bakom oss i korridoren och snabbt så släpper vi händerna och låtsas som ingenting…

Känslan finns med mig fortfarande idag, men den har bleknat mer och mer för varje år. Men så kommer vi till ett annat land eller annan miljö där jag helt plötsligt känner mig osäker och känslan finns där lika stark igen. Känslan att inte våga göra det, rädslan för att provocera, rädslan för att bli utstirrad. Du lär dig att inte visa det finaste av allt öppet, din kärlek till din partner.

Jag växte upp i Kiruna. Ett riktigt gruvsamhälle och en machostad där du bara var häftig om du var duktig på ishockey. 2014 gick Kiruna IF ut med målet att bli Sveriges första idrottsförening som blev HBTQ-certifierade, samma år gick de även Prideparaden i Stockholm och på QX gaygala 2015 så vann de pris både för ”keep up the good work” och deras ordförande blev årets hetero. 2015 blev också starten på Kirunas egna Pridefestival. En festival som jag hade äran att få föreläsa på i år.

För mig är Kiruna en annan stad idag än för 4 år sedan. Kiruna är en stad där jag idag vågar hålla min make i handen. En stad där jag kände mig trygg och älskad i när jag höll min föreläsning. Jag är helt övertygad om att Kiruna IF skapade en ”snöbollseffekt”. När den mest grabbiga sporten vågade gå ut och ta ställning så blev det helt plötsligt mer ok. Det är modigt, för det var ingen lätt match att ta. De blev av med sponsorer och hängivna supportrar slutade att gå på deras matcher.

Pridefestivalen

Den här veckan är det Pridefestival. Något som tog sin start redan 1979 med frigörelseveckan. För mig har Pride inneburit härliga kvällar med bra artister i Pridepark. Själva paraden är något jag bara varit åskådare till. 2015 lyssnade jag på ett sommarprat med Jonas Gardell. Han fick mig att inse hur mycket andra människor fått kämpa och fått utstå för att ta oss dit vi är idag. Det fick mig att inse att jag också behöver våga ta ställning mer, visa min support. Efter det sommarpratet så gick jag från att vara en av alla åskådare till att själv gå i paraden under Regnbågsfamiljens flagg. Ett år senare blev jag pappa och det har aldrig känts viktigare än det känns just nu att gå i paraden. 

Vissa ifrågasätter om Prideparaden verkligen behövs? Vi har ju kommit så långt. Vi har idag ett av Sveriges största partier i riksdagen som inte vill att jag skall få vara pappa. Vi har idag 72 länder i världen där det är kriminellt att vara homosexuell och 8 länder där det straffas med döden. Jag har rätten att få vara jag i 10 av världens länder, det vill säga att både ingå äktenskap tillsammans med en man och adoptera ett barn tillsammans med honom.

Så oavsett hur mycket Sverige behöver en Pridefestival så behöver världen att Sverige har en. Vi behöver fortsätta vara förebilder. Vi behöver fortsätta visa att vårt samhälle är för alla. Tänk dig själv att vara en människa i ett land där du inte får vara dig själv, tänk betydelsen av att se att det finns länder där du faktiskt får det och där det finns andra som dig.

Våga ta ställning

I slutet på förra veckan så gick flygbolaget SAS ut på sin facebooksida med en regnbågsfärgad logga. Snabbt så fylldes kommentarerna med hat, men det som är än viktigare, de fylldes med 10 gånger mer kärlek och stöd.

Jag är stolt över att jobba för en arbetsgivare som vågar ta ställning och som varje dag har som syfte att stärka företag med människor och människor med jobb. Vi gör det genom att rekrytera helt fördomsfritt och enbart fokusera på kompetensen. Nyttja den här veckan till att själv ta ställning. Visa din support. Kanske är det du som byter plats från åskådarsidan till att faktiskt gå i Prideparaden. Dina handlingar kommer göra människor i din omgivning tryggare och de kommer känna ditt stöd. Våga ta ställning som arbetsgivare, visa att ni är ett företag eller en organisation där alla är välkomna.

Den här veckan skall jag hålla min make i handen, jag skall vara extra stolt för att jag är den jag är och jag skall fortsätta vara en förebild som visar att det går att få det liv du vill ha!

//Mathias Härenstam
Chief Commercial Officer på Bravura
Bisexuell, pappa till Elliot och make till Emil

MH Pride-2

pride

Relaterade inlägg

Det saknas tyvärr relaterade inlägg för denna kategori