Bravura_djungel_2-1

News

Intervjuguiden del 1: Hur går en kompetensbaserad rekrytering till?

av Bravura

Så går en kompetensbaserad rekrytering till

Intervjuguiden del 1

Det här är första delen av Bravuras Intervjuguide för dig som söker jobb. Här avslöjar vi tips och tricks från rekryteringsvärlden för att hjälpa dig att bli expert på intervjuer. Våra rekryterare svarar på frågor om hur de går till väga, vad som är extra viktigt för dem och vad du ska göra för att imponera på dem. 

På en intervju vill du alltid visa upp ditt bästa jag. Det är lättare sagt än gjort – nervositeten tränger sig på och tankarna flyger omkring. Nyckeln till att genomföra något på ett riktigt bra sätt är att förbereda sig. Men hur ska du förbereda dig om du inte vet vad som väntar?

 

Allt bygger på personliga kompetenser

På Bravura använder vi oss av en metod som kallas för kompetensbaserad rekrytering. Under denna typ av rekrytering är dina personliga egenskaper minst lika viktiga som din arbetslivserfarenhet. Kunskap kan vi ofta skaffa oss på vägen - men engagemang, intressen och inställning har du redan nu. En kompetensbaserad rekrytering innebär att företaget som söker personal och rekryteraren tillsammans fastställer vilka egenskaper, så kallade personliga kompetenser, som de vill att personen de söker för tjänsten ska ha. En tjänst ges oftast mellan tre och fem prioriterade kompetenser, kompetenser som behövs hos en person som ska trivas på företaget och i rollen. 

Söker företaget till exempel en webbkommunikatör vill de nog att personen ska ha känsla för färg och form och komma med nya idéer om innehåll på hemsidan. Då fastställs kompetenserna kreativ och initiativtagande. Om företaget söker en ny byggnadskonstruktör till arbetslaget önskar de kanske en person som har kompetenserna samarbetsförmåga, kvalitetsmedveten och noggrannhet. Och om de letar efter en säljare ska personen ofta vara socialt säker och prestationsorienterad.

Om du undrar vilka kompetenser som önskas för tjänsten du vill söka kan du oftast hitta dem beskrivna som personliga egenskaper i annonsen. Känner du igen dig i beskrivningen finns det en chans att just du är rätt person för jobbet.

 

Frågemetod - så går en rekrytering till 

Inför en intervju funderar du förmodligen på vilka erfarenheter du ska berätta om. Det där eventet du ordnade i våras kanske? Din praktik utomlands? Sommarjobbet på Ica? Det är helt rätt att du börjar tänka på saker som du har gjort tidigare men tänk ett steg längre! Rekryteraren kommer nämligen inte bara vara intresserad av vad du har gjort, utan snarare hur du har gjort det, varför du gjorde det och vilken känsla det gav dig. 

För att ta reda på om du exempelvis är kreativ vill vi veta om du brukar komma med många nya idéer, vilken typ av idéer och om du delar du med dig av dem till någon. Vi undrar om någon av dina idéer förverkligats, vad resultatet blev och hur det kändes för dig. När vi vill veta mer om din samarbetsförmåga ber vi dig ge exempel på grupper som du har varit del av, beskriva vad samarbetet gick ut på och hur relationen var mellan gruppmedlemmarna. Vi vill ha din syn på vad som var viktigt för att gruppen skulle nå sitt mål, vilken roll du antog för att nå målet och varför du gjorde det.

Det kan kännas svårt och kanske lite intimt att beskriva sig själv så analytiskt på en intervju, men mycket ofta är det dina personliga kvaliteter som avgör om du får jobbet. Glöm inte att frågorna även ställs för att fastställa om du kommer att trivas på den specifika arbetsplatsen med de uppgifterna, så var alltid ärlig.

Vill du veta mer om kompetensbaserad rekrytering och intervjuteknik? Läs boken Kompetensbaserad rekrytering, intervjuteknik och testning av Malin Lindelöw Danielsson.

Läs även
Intervjuguiden del 2 - förbered dig
Intervjuguiden del 3 - läs på om företaget
Intervjuguiden del 4 - dresscode och kroppsspråk
Intervjuguiden del 5 - genomför din intervju med Bravura
Intervjuguiden del 6 - tillåt dig att reflektera

Letar du efter nästa jobb?

Lediga jobb

Behöver du hjälp med rekrytering eller bemanning?

Hitta medarbetare

 

intervjuguiden