5 tips inför intervjun – det här behöver du som chef tänka på
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. 5 tips inför intervjun – det här behöver du som chef tänka på

5 tips inför intervjun – det här behöver du som chef tänka på

Hur får du kandidaten ombord? Och hur vet du vem som är det bästa valet för just ditt företag? Bravuras rekryteringsexpert Julia Jobacker ger sina bästa tips till dig som ska hålla en intervju.

Intervjutillfället är inte enbart ett tillfälle att se om kandidaten du träffar är lämplig, det är lika mycket kandidatens tillfälle att känna av dig som arbetsgivare. Så det gäller att ge ett gott intryck. Bravuras rekryteringsexpert Julia Jobacker ger sina bästa tips till dig som ska hålla en intervju.

  • 1. Visa upp arbetsplatsen

Du behöver inte presentera kandidaten för varje medarbetare på plats, men det är viktigt att ge en bild av det sammanhang som kandidaten ska ingå i.

  • 2. Var personlig

Att vara personlig är bra, men tänk på att det är skillnad mellan att vara personlig och privat. Att ställa frågan ”vad har du gjort i helgen?” är okej, men däremot inte att fråga hur många barn kandidaten har.

  • 3. Låt kandidaten ställa frågor!

Uppmuntra kandidaten att ställa frågor. Osäker på hur? Ställ frågan: ”finns det några frågor?”, och tänk på att göra det minst 2–3 gånger under intervjun. Kandidaten ska ges möjlighet att förstå sin del av sammanhanget.

  • 4. Två intervjuare, vem säger vad?

Är ni flera personer som ska hålla intervjun, bestäm innan vem av er som säger vad. Vem berättar om bolaget och vem går igenom detaljer kring tjänsten och arbetsuppgifterna? Det kan också vara bra att dela upp vem som ställer frågor och vem som antecknar.

  • 5. Kroppsspråk

Tänk på ditt eget kroppsspråk och vilka signaler du sänder ut, men läs också av kandidatens kroppsspråk. Det finns många tips på hur du ska agera i ditt kroppsspråk, öppna handflator får dig att framstå som en öppen person medan händer framför kroppen eller runt en kaffemugg får dig att framstå som mer distanserad.