Bravura_djungel_2-1

News

Intervjuguiden del 4: Dresscode och kroppsspråk

av Bravura

Intervjuguide del 4

Intervjuguiden del 4

Det här är fjärde delen av Bravuras artikelserie Intervjuguiden. I Intervjuguiden avslöjar vi tips och tricks från rekryteringsvärlden för att hjälpa dig att bli proffs på intervjuer. Våra rekryterare svarar på frågor om hur de går tillväga, vad som är extra viktigt för dem och vad du ska göra för att imponera på dem.  

I det här blogginlägget tar vi upp två saker som kan tyckas enkla, men som ändå blir så svåra att göra rätt: kläder och kroppsspråk. Men innan vi börjar vill vi ge er några lugnande ord. Du kommer inte att förlora en jobbmöjlighet för att du glömde att ta på dig kavajen eller för att ditt handslag blev lite fel. Huvudsyftet med kompetensbaserad rekrytering är att utesluta alla risker för att förutfattade meningar blandas in i beslutet. Vi anställer den person som har rätt kunskaper och egenskaper.

 

Garderoben full med kläder, men ingenting att ha på dig?

Det kan bli så ibland när man känner sig lite nervös och osäker. Anledningen till att du känner så är oftast att du inte vet vad som väntar dig. Hur är personen som du kommer träffa? I vilken miljö tar intervjun plats? Vad har alla andra på sig? För att ta reda på mer information finns det några saker du kan göra.

1. Kika på företagets webbplats eller sociala konton. På webbplatsen och i sociala medier finns ofta presentationsbilder på de anställda, dessa kan ge dig en uppfattning om vilken klädkod de har. Om du inte hittar bilder på de anställda kanske det finns ett bildgalleri med miljöbilder som hintar om vad det råder för dresscode på företaget.

2. Åk och titta på företaget. Om företaget är lätt att lokalisera kan du åka dit och se vad du får för uppfattning av miljön och personerna som rör sig runt platsen. Detta är dock inte lika enkelt om företaget i fråga är ett av tjugo företag i samma byggnad.

3. Ring och fråga rekryteraren. Om du söker till ett företag som har valt att vara anonyma i annonsen går det lika bra att ringa och be rekryteraren om råd. Du kommer bara att uppfattas som engagerad och intresserad av tjänsten.

3. Låt kroppspråket tala för sig självt. Kroppsspråk är ständigt på agendan. Enligt forskare utgör orden som vi säger ungefär en tiondel av allt vi kommunicerar. Tonfallet som vi använder kommunicerar dubbelt så mycket som orden i sig och kroppsspråk och icke-verbal kommunikation står för hela 70 procent av vad vi förmedlar. Så hur ska du, som redan är supernervös för intervjun, få ditt kroppsspråk att visa vem du egentligen är?

5. Träna framför spegeln. Vi vet, det känns löjligt att stå och prata med sig själv – och om sig själv – i en spegel. Men hur ska du annars veta hur ditt mest vinnande leende ser ut?

6. Be en vän intervjua dig. Gärna i en miljö där du inte känner dig helt bekväm. Tänk hela tiden på hur du sitter, vilken hållning du har och var du väljer att lägga händerna. Du vet att just detta kommer uppta en onödigt stor del av dina tankar under intervjun, så träna på det redan nu.

7. Sträva efter att vara avslappnad och engagerad. Om du har förberett dig innan intervjun, tagit reda på information om företaget och är medveten om dina personliga egenskaper så kommer du att klara det utan problem. Du vet vad du vill berätta och vad du vill veta mer om – fokusera på det.

8. Ge ett gott intryck
Sträva efter att vara avslappnad och engagerad och glöm inte bort de vanliga tecknen för artighet. Hälsa med ett fast handslag och ha ögonkontakt med den du talar med. Om du känner att tankarna rusar och får tunghäfta under själva intervjun. Få inte panik. Våga ta ett djupt andetag och berätta att du är nervös. Det är ingen som kommer att döma dig för det utan snarare tvärtom - du uppfattas som pålitlig och trygg i dig själv som vågar visa dig mänsklig.

Läs även
Intervjuguiden del 1 - hur går en kompentensbaserad rekrytering till
Intervjuguiden del 2 - förbered dig
Intervjuguiden del 3 - läs på om företaget
Intervjuguiden del 5 - genomför din intervju med Bravura
Intervjuguiden del 6 - tillåt dig att reflektera

intervjuförberedelser intervjuguiden