Förbered dig inför intervjun
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Förbered dig inför intervjun

Förbered dig inför intervjun

Vill du förbättra dina chanser att landa drömjobbet? Här avslöjar vi tips och tricks från rekryteringsvärlden för att hjälpa dig att lyckas.

På Bravura använder vi oss av en metod som kallas för kompetensbaserad rekrytering där dina personliga egenskaper är minst lika viktiga som din arbetslivserfarenhet. Kunskap kan vi ofta skaffa oss på vägen - men engagemang, intressen och inställning har du redan nu. Vi söker alltid dig som är intresserad och engagerad. För att använda ett ord som ofta återkommer rekryteringsbranschen: Vi söker dig som brinner för tjänsten. Därför bör du börja dina förberedelser inför intervjun med att läsa på om dig själv för att ta reda på om du är personen vi skriver om i annonsen.

Vilka egenskaper söker vi?

Börja med att läsa annonsen noggrant. Skapa dig en bild av vilka praktiska kunskaper du behöver och vilka dina uppgifter skulle vara. Hur en arbetsdag skulle se ut helt enkelt. Undersök sedan lika noggrant vilka personliga egenskaper som annonsen efterfrågar. Plocka fram papper och penna och rita upp en kolumn för varje sak du hittar.

Varför är du personen vi söker?

Nu är det dags att rannsaka dig själv. Fyll i kolumnerna med varför du känner dig träffad av den egenskapen eller kunskapen. Fundera ut exempel på när du har visat prov på den, varför du hanterade den situationen eller uppgiften som du gjorde och hur det kändes för dig. Medan du antecknar kan det vara bra att ha två saker i åtanke. För det första: Var ärlig. Tvinga inte fram en egenskap som du egentligen inte har eller en kunskap du inte behärskar. Det märks på intervjun om du inte är genuin. För det andra: Var prestigelös. Använd dina privata projekt och åtaganden som komplement till dina arbetslivserfarenheter. Du kan berätta att du ofta planerar lördagsmiddagen redan på måndagen och letar recept hela veckan för att du tycker om att ordna den perfekta middagen för vänner och familj – du gillar projekt. Du kanske är den som alltid styr upp ett gemensamt tentaplugg i skolan – du är bra på att organisera och leda grupper. Think outside the box!

Sortera och rensa

Nu har du nog ett helt papper fullt med erfarenheter och egenskaper. Sortera dem för att se vilka du tycker är viktigast, vilka som är mindre relevanta och om du ska plocka bort några. De egenskaper som betyder mest i dina ögon är förmodligen de du värderar högst och som därför ger en rättvis bild av dig som person.

Läs på om arbetsgivaren

Redan i första kontakten med en rekryterare kommer du få frågor kring ditt intresse för rollen och företaget du sökt. För att vara övertygande om ditt engagemang behöver du först ta reda på lite, eller ganska mycket, information. Är du påläst uppfattas du som genuint intresserad av rollen.

Hur gör jag när jag inte vet vilket företag det är?

Ibland väljer företag att vara anonyma i början av rekryteringen när de annonserar via oss. Eftersom det då inte står i annonsen vilket företag du ska arbeta på kan det kännas svårt att ta reda på information, men det betyder inte att du inte ska komma påläst! På första intervjun kommer du att träffa oss, därför kan det vara bra att ta reda på lite om hur det går till när du blir anställd genom Bravura. Söker vi någon för en rekrytering, hyrrekrytering eller bemanning? Och vad innebär det? Läs mer om våra rekryteringsformer. Även om företaget har valt att vara anonymt hittar du en beskrivning av det i annonsen. Där brukar det stå vad företaget arbetar med, hur stort det är och annan generell information. Genom att läsa annonsen noga kan du bilda dig en uppfattning om vilka du söker till. Inom vilken bransch är de verksamma? Är det ett stort eller litet kontor? Arbetar de lokalt, på flera orter eller internationellt? Läs på om branschen, vilka aktörer som finns och hur den senaste utvecklingen har sett ut.

 

Jag vet vilket företag det är!

Ibland får du reda på vilket företag det är redan i annonsen, annars får du reda på det när du går vidare i rekryteringsprocessen och ska träffa dem för en intervju. Då är det läge att surfa in på företagets webbsida och läsa vad de skriver om sig själva. Vad gör de? Vad har de för plats på marknaden och vilka konkurrerar de med? Vilka är deras främsta tjänster och produkter? Vad har de för affärsmål och visioner? Den information du hittar om företaget är matnyttig av flera anledningar. Du får inte bara information om vad de arbetar med, utan kan också bilda dig en uppfattning om deras image och kärnvärden – vad som är viktigt för dem. För att vara extra påläst rekommenderar vi att du kikar runt lite på nyhetsartiklar, pressmeddelanden och årsredovisningar. Briljera sedan med att berömma deras CSR-initiativ, medverkan i Almedalen eller lyckade expandering.

 

Rätt arbetsgivare för dig?

När du läser på inför en intervju får du också en chans att tänka över hur väl du och företaget kommer att passa ihop och hur du kommer att uppleva dina uppgifter. Ta dig därför tid att reflektera över vad du får reda på. Vilka känslor väcks hos dig när du läser om företaget? Hur ställer du dig till informationen? Vad vill du veta mer om? Här gör du två vinster. Dels får du en chans att fundera över hur det kommer kännas för dig att arbeta på företaget och dels får du en uppfattning om vad du vill fråga om när du träffar dem. Hur kommer ditt team att se ut? Vilka egna och gemensamma mål arbetar ni mot? Vad har företaget för förväntningar på dig i din roll? Glöm inte bort att det inte bara är företaget som ska göra ett informerat val när de anställer dig – det är lika viktigt att du har koll på dem när du tackar ja till tjänsten. Samtidigt får du kunskaper som hjälper dig att visa engagemang när du diskuterar och ställer frågor om verksamheten under en intervju.