Vilka är Generation X?
  1. BRAVURA
  2. Insights
  3. Vilka är Generation X?

Vilka är Generation X?

Generation X är födda på mitten av 60-talet och sent 70-tal och refereras ibland till "the lost generation". Anledningarna bakom är att många har växt upp med skilsmässor och långa dagar på daghem eftersom föräldrarna (Baby boomers) arbetade långa dagar med en live to work- mentalitet. Därför blev det naturligt för dem att klara sig själva något som också präglar deras arbetssätt. Om du som arbetsgivare vill få ut det mesta av den här generationen är det viktigt att det finns möjligheter att arbeta självständigt och/eller i team med ett litet antal. Det här betyder dock inte att de är ensamvargar utan de förstår och värderar laganda högt, men som är baserat på ett mer individuellt arbetssätt.

Vad utmärker egentligen Generation X och hur skiljer den sig från övriga generationer?

  • En ironisk men högutbildad generation

"Den ironiska generationen" myntade nöjesjournalisten och författaren Jan Gradvall i nöjesguiden på 90-talet, som menade att Generation X i högre grad kunde uppskatta och förstå ironi. Kanske var han inte helt ute och cyklade eftersom bland annat Jonas Gardell, Killinggänget, Lotta Lundström och Erik Haag tillhör Generation X. Det är också den mest utbildade generationen där 29% har skaffat sig en magisterexamen. Majoriteten har ledande positioner på arbetsmarknaden med cirka 20 år i arbetslivserfarenhet.

  • Positivt inställd till det digitala

Generation X har genomgått den revolutionerande transformationen från analogt till digitalt. Det har resulterat i att de varmt välkomnar ny teknologi och förändringar i stort. De värderar högt engagemang på sin arbetsplats och vill gärna vara med och påverka. Enligt en undersökning av Nielsen använder de sociala medier 40 minuter mer i veckan än deras efterföljande generation Millenials. Ständig utveckling och förbättring är deras melodi, något som leder till att de gärna alltid gör sitt bästa för att företaget ska vara i framkant. Sist men inte minst har Gen X goda ledarskapsförmågor som förutom att göra idéer till verklighet, ser och utvecklar talanger inom organisationer. Därför är det viktigt att lyfta fram och stärka deras breda kunskap för att inte gå miste om värdefulla insikter.

Om Bravura

Vi på Bravura jobbar med bemanning och rekrytering. Vi fokuserar på våra medarbetare, för att de ska kunna fokusera på dig som är kund hos oss. Söker du jobb, eller söker du någon som söker jobb? Hör av dig och berätta, så ser vi till att rätt person hamnar på rätt plats.

Bemanningsföretag & rekryteringsföretag | Bravura