Kontor
  1. BRAVURA
  2. Nyheter
  3. Från nyexad ekonom via försäljning till VD på 6 år

Från nyexad ekonom via försäljning till VD på 6 år

Från säljare till säljchef – idag VD på ett av Sveriges snabbast växande bemanning- och rekryteringsföretag. Han började på Bravura 2009 som säljare. Då var han en av fem anställda. Idag är han VD för ett av de snabbast växande bemannings- och rekryteringsbolagen i Sverige. I den här artikeln träffar Martin Sander, VD på Bravura Sverige AB.

Martin Sander, VD på Bravura

För mig handlar försäljning framförallt om relationer, tillit, nytta och glädje.

Martin Sander

Hej Martin! Du har gjort en raketresa i din karriär. Hur hamnade du där du är idag?

  • Helt ärligt så var det nog slumpen från början. Mitt sikte var inställt på en annan bransch men tankarna styrdes om och jag sökte jobb som Account Manager på Bravura. Tidigare i mitt liv hade idrott varit nummer ett och jag behövde en omstart. Efter några månaders fokuserat arbete som Account Manager visade möjligheterna sig – det kändes som om jag var tillbaka i idrotten. Match varje dag, konkurrens, nervositet inför viktiga möten, nu ska jag vara som bäst. Vad som hände därefter är nog lättare för personer omkring mig att återberätta. Mitt fokus har varit att alltid göra mitt yttersta. Hittills så verkar det vara rätt melodi.

Du är akademiker i grunden med en BBA med Marketing/Management som din major från Stockholms universitet. Hur kom det sig att du valde den utbildningen?

  • Min utbildning läste jag vid sidan av mitt elitidrottande i handboll. Jag ville ha en grund när det var dags att dra ner på idrotten. Mitt intresse för ekonomi, försäljning och marknadsföring gjorde att valet föll på angiven utbildning.

Hade du något konkret mål i sikte medan du studerade på universitet?

  • Under tiden som jag läste fanns inget specifikt drömjobb i sikte. Jag var faktiskt osäker även långt efter att jag börjat arbeta. Innan och under min utbildning testade jag en rad olika jobb. Det gav insikt om vad jag snarare inte ville jobba med än vad jag ville göra. Hur som visste jag att jag fick en bra grund inom områden som intresserar mig och har sedan testat mig fram.

Bravura är ett säljbolag, var det tydligt att det var så du skulle göra karriär?

  • Idag svarar jag ”ja” men just då, när jag började på Bravura så hade jag inte den vetskapen. Jag drivs av prestation och på Bravura gavs möjligheten att driva sin egen utveckling. Att själv ansvara för hur arbetsdagen ser ut och påverka vilka människor jag möter har varit betydelsefullt. Att dela det engagemang som finns i vårt företag och få visa hur bra vi faktiskt är på att underlätta våra kunders vardag har gjort att jag känner en enorm stolthet att gå till jobbet och möta andra människor. Idag vill jag värna om och utveckla vidare vårt engagemang och den hjälp vi kan bidra med till kunder och kandidater. Det gör jag bäst genom mitt ledarskap internt.

Försäljning verkar vara en stor del av din vardag, även som VD. Det är ett begrepp som ofta klingar negativt i mångas ögon. Vad innebär försäljning för dig?

  • För mig handlar försäljning framförallt om relationer, tillit, nytta och glädje. Försäljning är navet i vårt företag och något som alla på Bravura kommer i kontakt med dagligen. Vi stärker människor genom jobb och vi stärker företag genom människor. Att få vara en del av något som är så centralt för både individer och företag och att skapa effektiva möten mellan dessa är en ynnest. Att vår ”försäljning” är det bidraget till samhällsnyttan och det som jag tillsammans med alla kollegor arbetar med dagligen, det känner jag en stor tacksamhet för.

Som nyexad akademiker kan det kännas långt till inträdet i företagsvärlden i praktiken. Har du något tips till alla nyexaminerade som brinner för näringsliv och affärsverksamhet?

  • Var prestigelös, se till företagskultur och arbetsmiljö framför status. Ta varje tillfälle och chans att göra ditt yttersta där du befinner dig just nu. Om du brinner för att utvecklas så kommer du kunna göra det var än du startar. Låt ”action by doing” bli din ledstjärna så kommer det förr eller senare ta dig dit du har siktat. Med tydligt mål kommer du långt.