Bravura_djungel_2-1

News

Intervjuguiden del 3: Förbered dig – Läs på om företaget

av Bravura

INtervjuguide del 3

Intervjuguiden del 3

Det här är tredje delen av Bravuras artikelserie Intervjuguiden. I Intervjuguiden avslöjar vi tips och tricks från rekryteringsvärlden för att hjälpa dig att bli proffs på intervjuer. Våra rekryterare svarar på frågor om hur de går tillväga, vad som är extra viktigt för dem och vad du ska göra för att imponera på dem.

Redan i första kontakten med en rekryterare kommer du få frågor kring ditt intresse för rollen och företaget du sökt. För att vara övertygande om ditt engagemang behöver du först ta reda på lite, eller ganska mycket, information. Är du påläst uppfattas du som genuint intresserad av rollen.

 

Hur gör jag när jag inte vet vilket företag det är? 

Ibland väljer företag att vara anonyma i början av rekryteringen när de annonserar via oss. Eftersom det då inte står i annonsen vilket företag du ska arbeta på kan det kännas svårt att ta reda på information, men det betyder inte att du inte ska komma påläst! På första intervjun kommer du att träffa oss, därför kan det vara bra att ta reda på lite om hur det går till när du blir anställd genom Bravura. Söker vi någon för en rekrytering, hyrrekrytering eller bemanning? Och vad innebär det? Läs mer om våra rekryteringsformerÄven om företaget har valt att vara anonymt hittar du en beskrivning av det i annonsen. Där brukar det stå vad företaget arbetar med, hur stort det är och annan generell information. Genom att läsa annonsen noga kan du bilda dig en uppfattning om vilka du söker till. Inom vilken bransch är de verksamma? Är det ett stort eller litet kontor? Arbetar de lokalt, på flera orter eller internationellt? Läs på om branschen, vilka aktörer som finns och hur den senaste utvecklingen har sett ut.

 

Jag vet vilket företag det är! 

Ibland får du reda på vilket företag det är redan i annonsen, annars får du reda på det när du går vidare i rekryteringsprocessen och ska träffa dem för en intervju. Då är det läge att surfa in på företagets webbsida och läsa vad de skriver om sig själva. Vad gör de? Vad har de för plats på marknaden och vilka konkurrerar de med? Vilka är deras främsta tjänster och produkter? Vad har de för affärsmål och visioner? Den information du hittar om företaget är matnyttig av flera anledningar. Du får inte bara information om vad de arbetar med, utan kan också bilda dig en uppfattning om deras image och kärnvärden – vad som är viktigt för dem. För att vara extra påläst rekommenderar vi att du kikar runt lite på nyhetsartiklar, pressmeddelanden och årsredovisningar. Briljera sedan med att berömma deras CSR-initiativ, medverkan i Almedalen eller lyckade expandering.

 

Inför alla intervjuer

När du läser på inför en intervju får du också en chans att tänka över hur väl du och företaget kommer att passa ihop och hur du kommer att uppleva dina uppgifter. Ta dig därför tid att reflektera över vad du får reda på. Vilka känslor väcks hos dig när du läser om företaget? Hur ställer du dig till informationen? Vad vill du veta mer om? Här gör du två vinster. Dels får du en chans att fundera över hur det kommer kännas för dig att arbeta på företaget och dels får du en uppfattning om vad du vill fråga om när du träffar dem. Hur kommer ditt team att se ut? Vilka egna och gemensamma mål arbetar ni mot? Vad har företaget för förväntningar på dig i din roll? Glöm inte bort att det inte bara är företaget som ska göra ett informerat val när de anställer dig – det är lika viktigt att du har koll på dem när du tackar ja till tjänsten. Samtidigt får du kunskaper som hjälper dig att visa engagemang när du diskuterar och ställer frågor om verksamheten under en intervju.

Läs även
Intervjuguiden del 1 - hur går en kompentensbaserad rekrytering till
Intervjuguiden del 2 - förbered dig
Intervjuguiden del 4 - dresscode och kroppsspråk
Intervjuguiden del 5 - genomför din intervju med Bravura
Intervjuguiden del 6 - tillåt dig att reflektera

intervjuguiden