Bravura_djungel_2-1

News

Intervjuguiden del 2: Förbered dig – Läs på om dig själv

av Bravura

Intervjuguide del 2

Intervjuguiden del 2

Det här är andra delen av Bravuras artikelserie Intervjuguiden. I Intervjuguiden avslöjar vi tips och tricks från rekryteringsvärlden för att hjälpa dig att bli proffs på intervjuer. Våra rekryterare svarar på frågor om hur de går tillväga, vad som är extra viktigt för dem och vad du ska göra för att imponera på dem. 

I förra avsnittet talade vi om kompetensbaserad rekrytering och hur viktiga dina personliga egenskaper är under intervjun. Vi söker alltid dig som är intresserad av området och engagerad i uppgiften. För att använda ett ord som ofta återkommer rekryteringsbranschen: Vi söker dig som brinner för tjänsten. Därför är det första du bör göra att läsa på om dig själv för att ta reda på om du är personen vi skriver om i annonsen

 

Vilka egenskaper söker vi? 

Börja med att läsa annonsen noggrant. Skapa dig en bild av vilka praktiska kunskaper du behöver och vilka dina uppgifter skulle vara. Hur en arbetsdag skulle se ut helt enkelt. Undersök sedan lika noggrant vilka personliga egenskaper som annonsen efterfrågar. Plocka fram papper och penna och rita upp en kolumn för varje sak du hittar.  

 

Varför är du personen vi söker?

Nu är det dags att rannsaka dig själv. Fyll i kolumnerna med varför du känner dig träffad av den egenskapen eller kunskapen. Fundera ut exempel på när du har visat prov på den, varför du hanterade den situationen eller uppgiften som du gjorde och hur det kändes för dig. Medan du antecknar kan det vara bra att ha två saker i åtanke. För det första: Var ärlig. Tvinga inte fram en egenskap som du egentligen inte har eller en kunskap du inte behärskar. Det märks på intervjun om du inte är genuin. För det andra: Var prestigelös. Använd dina privata projekt och åtaganden som komplement till dina arbetslivserfarenheter. Du kan berätta att du ofta planerar lördagsmiddagen redan på måndagen och letar recept hela veckan för att du tycker om att ordna den perfekta middagen för vänner och familj – du gillar projekt. Du kanske är den som alltid styr upp ett gemensamt tentaplugg i skolan – du är bra på att organisera och leda grupper. Think outside the box!

 

Sortera och rensa

Nu har du nog ett helt papper fullt med erfarenheter och egenskaper. Sortera dem för att se vilka du tycker är viktigast, vilka som är mindre relevanta och om du ska plocka bort några. De egenskaper som betyder mest i dina ögon är förmodligen de du värderar högst och som därför ger en rättvis bild av dig som person.

Relaterat innehåll
Intervjuguiden del 1 - hur går en kompentensbaserad rekrytering till
Intervjuguiden del 3 - läs på om företaget
Intervjuguiden del 4 - dresscode och kroppsspråk
Intervjuguiden del 5 - genomför din intervju med Bravura
Intervjuguiden del 6 - tillåt dig att reflektera

intervjuförberedelser intervjuguiden