Bravura_djungel_2-1

News

Intervjutips del 2: Våga vara dig själv!

av Bravura

I första delen av vår intervjuguide gav en av våra konsultchefer Frida Purbe råd om hur du kan förbereda dig inför en intervju. Det här inlägget handlar om själva intervjusituationen. Vi har bett Karin Vannfält-Restorp, konsultchef på Bravura, att dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Karin! Först och främst undrar jag, vad kännetecknar en riktigt lyckad intervju?
— En riktigt bra intervju är när du känner dig nöjd med dina svar, att du har fått ge din bild av dig själv och kan stå för de svar du gett. En lyckad intervju är när både jag och den jag intervjuar känner att svaren varit relevanta.

Vilken känsla letar du efter?
— Jag känner av mycket under intervjun och letar efter känslan att den jag intervjuar pratar om sin erfarenhet och sin personlighet i förhållande till den specifika tjänsten. Det kommer naturligt när man känner för, och passar för, tjänsten. Känslan ska vara genuin och trovärdig.

Hur viktigt är det att jag klickar personlighetsmässigt med dig som intervjuar?
— Ofta när det känns som att man klickar är det just för att personen är genuint intresserad av tjänsten. Det viktiga är matchningen, att du klickar med tjänsten. Jag kan intervjua en jättehärlig person men som inte passar för tjänsten, i så fall räcker det troligtvis inte ända fram.

På frågan ”berätta om dig själv”, hur ska jag tänka?
— Du behöver inte dra din livshistoria här! Våga vara personlig, utan att vara intim, men tänk på varför du är på intervju. Det är inte meningen att du ska dra din bakgrund i kronologisk ordning, plocka hellre ut några relevanta saker att lyfta fram - hela tiden i relation till tjänsten.

Om jag efter intervjun känner att jag inte fick fram det jag ville, eller att jag glömde säga något viktigt, vad ska jag göra då?
— Om du känner så tycker jag absolut att du kan höra av dig. Du får känna av själv, behöver du ringa eller räcker det med ett kort mejl? Det är ingen tabugrej, men försök att tänka igenom en gång extra på varför du vill lägga till något. Oftast har jag fått svar på det jag behöver veta.

Det pratas ofta om första intrycket, hur gör jag för att få det bra?
— Hälsa med ett fast handslag och se mig i ögonen. Det låter basic men är faktiskt värt att påminna om. Ett annat tips är att du är noga med att stänga av mobilen, även vibrationssignalen. Du behöver kanske inte sitta och pilla med mobilen när jag hämtar dig, den kan du stänga av två minuter innan…

Tack för tipsen Karin! Vill du lägga till något övrigt tips till alla där ute som ska på intervju?
— Ja, försök att vara ”lagom avslappnad”. Håll inte på och pilla på en massa saker, som visitkort, pennor eller något annat, utan försök att koncentrera dig på vad du ska säga. Är det svårt att låta bli kan du ha händerna i knät. Våga ha ögonkontakt med den som intervjuar dig. Och åter igen, ha mobilen avstängd, vibrationer är också irriterande. Och om du är nervös är det okej att vara det! Försök att vägledas av intervjuaren och fokusera på innehållet i frågan och i dina svar. Lycka till!